szaldó elszámolás

Szaldó elszámolás 2023. december 31-ig marad

A szaldó elszámolás lehetőséget nyújt, hogy egy jól megtervezett és méretezett napelemes rendszerrel nulla forintos villanyszámlája legyen. A szaldó elszámolás az Európai Uniós szabályozással összhangban 2023. december 31-ig marad. Az utána beüzemelésre kerülő rendszerekre már a bruttó elszámolást kell alkalmazni mind a támogatott, mind az önerős napelem rendszer telepítéseknél.

szaldó elszámolás jelentése

A szaldó olasz eredetű szó, jelentése egyenleg vagy jobb fordítása a számla lezárása. A napelemes rendszereknél a szaldó elszámolás állami nyomásra született, hogy kedvező feltételeket teremtsen a lakosság számára a napelemes rendszerek használatához. A jelenlegi szabályozás alapján a hálózatra visszatápláló rendszerek esetén szaldó elszámolásra van lehetőség.

A szaldó elszámolás lényege, hogy az egy év alatt a hálózatba kitermelt, azaz amit a villanyóra mért, és az egy év alatt a hálózatból felvett energiamennyiség, (amit a villanyóra szintén mért) annak a különbözete alapján fizetendő a díj. Azaz alul termelés esetén csak a fennálló különbözetet kell az eredeti fajlagos költségen kifizetni a szolgáltatónak, túltermelés esetén pedig visszaigényelhető a megtermelt energia nettó energia díja. Utóbbi a rendszerhasználati díjak nélkül értendő.

A visszaigénylés egy idei rendelet értelmében évi 12.000 kWh többlet termelés adómentes. További sajátossága, hogy a többlettermelés nem vihető át a következő éves elszámolási időszakra. Az addig megkötött szolgáltatói szerződések további intézkedésig szaldós elszámolásúak maradnak.

szaldó elszámolás

szaldó elszámolás

Ahhoz, hogy a napelemek kapcsán érdemben beszélhessünk a szaldó elszámolásról, néhány alapfogalmat érdemes tisztázni. A megújuló energiaforrások, így a napenergia is számos előnnyel rendelkezik, a legfontosabb talán a korlátlan hozzáférhetőség, valamint a tisztaság, emissziómentesség. Előrejelzések szerint a következő évtizedre a napenergia lesz a Föld fő energiaforrása.

A napenergia, miután az azt hasznosító szerkezet már telepítve van, ingyenes, továbbá szolgáltatófüggetlen. A háztartások számára optimálisan tervezett napelemes rendszer a háztartás teljes ellátásához szükséges áram előállítására alkalmas, így a háztartási gépek működtetéséhez, fűtéshez-hűtéshez, melegvíz-ellátáshoz, okos eszközök és elektromos autók töltéséhez.

Amennyiben az igények pontos és szakszerű felmérése után a legjobb rendszert telepíti, a kezdeti magas beruházási költség a következő években 100%-ban megtérül.

Napelem rendszer szaldó elszámolás

Az optimálisan megtervezett rendszer annyi energiát termel, amennyi a háztartás energiaszükséglete. A tervezett jövőbeni bővítések miatt azonban szükség lehet másképp méretezni a rendszert, előkészíteni egy lehetséges bővítésre, nagyobb teljesítményű inverter tervezésével, hiszen a napelem rendszer több évtizedig szolgálja a háztartás energiaellátását, és ez idő alatt a fogyasztás lényegesen növekedhet.

A környezettudatos gondolkodás tovább növelheti a háztartás fogyasztását, hiszen ma már az elektromos autók, rollerek, biciklik elérhetőek egy átlagos család számára is, továbbá a család bővülése, új elektromos készülékek beiktatása többlet fogyasztással jár.

Napelem rendszerek típusai

  • hálózatra visszatápláló rendszer

Abban az esetben optimális, ha van kiépített elektromos hálózat, amire a háztartás csatlakozni tud. Célja, hogy a háztartás energiaszükségletét termelje. A megtermelt többlet energiát az elektromos hálózatba táplálja be, energiahiány esetén onnan vételez. Az elektromos hálózat tárolóként működik.

  • szigetüzemű rendszer

Elektromos hálózat hiányában jó, vagy amikor az elosztóhálózat kiépítése költséges lenne. A rendszer akkumulátorok segítségével tárolja a megtermelt többlet energiát. Önálló rendszer, melynek kiépítési költsége 50-70%-kal magasabb a visszatápláló rendszernél.

  • hibrid rendszer

Az előző kettő kombinációja, mely előtt nagy jövő áll. Hálózatra ugyan csatlakozik, de abban az esetben, ha áramszünet lép fel, szigetüzemre vált és folytatja a háztartás energia-ellátását, amíg a hálózati szolgáltatás vissza nem tér. Ezekbe a rendszerekbe jellemzően kisebb akkumulátor is elegendő, így a költsége is az előző kettő típus közé tehető.

 

Hozzászólások lezárva.